Pokud vaření berete vážně, neobejdete se bez kvalitních kuchyňských nožů. Jak vybrat ten správný? A je lepší keramický nebo nerezový?
Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem je patrný na první pohled. Velkou výhodou keramických nožů je především to, že při krájení zachovávají v ovoci a zelenině vitamíny. To je velmi důležitá vlastnost zejména pro příznivce zdravého životního stylu. Oproti tomu nerezové nože jsou extrémně odolné a neobyčejně pevné. Oblíbené jsou zejména japonské nože, které patří k těm vůbec nejkvalitnějším na trhu.
Jeden kvalitní nůž nestačí
Na různé činnosti budete potřebovat různé typy nožů. Nůž na maso se vyznačuje větší délkou čepele a často jej můžete pořídit i v mnoha speciálních provedeních jako třeba filetovací nůž, vykosťovací nůž apod. Dále je potřeba pořídit různé druhy nožů na zeleninu a ovoce, nůž na pečivo s vroubkovaným ostřím a další. Často se právě tyto nože prodávají ve výhodných sadách, které vám umožní nakoupit vše, co potřebujete, naráz.
Myslete i na rozměr a rukojeť
Důležitým parametrem je i délka čepele, nejčastěji se používají nože o délce okolo 15–20 cm, které jsou ideální na krájení masa a velkých kusů ovoce a zeleniny. Menší noze v rozmezí 7–10 cm se hodí na porcování menších surovin, bylinek a na okrajování. Rukojeť volte nerezovou nebo plastovou podle toho, která se vám bude lépe držet.
Broušení
Klíčovou součástí údržby nože je broušení. I ten nejkvalitnější nůž se během používání ztupí. To ale nevadí, pokud mu dokážete ostrost vrátit správným broušením. Hodit se vám budou brusné kameny, nebo kvalitní brousky a ocílky. Pokud vyberete dobře, prodloužíte snadno životnost vašeho nože a zajistíte, aby váš nůž neztrácel svou původní ostrost a stále fungoval tak skvěle jako na začátku. I výběru brusného nástroje proto věnujte náležitou pozornost a nespokojte se s levnými bruskami ze supermarketu.
Zdroj obrázku: ShutterProductions / Shutterstock.com