Sušička potravin je jako vstupenka do světa nekonečných chutí a možností. Doma si můžete snadno připravit ovocné i zeleninové chipsy, voňavé bylinky nebo domácí jerky, které si dokonale porozumí s vašimi chuťovými pohárky. Je to vlastně tvořivé dobrodružství s chutnou tečkou na konci.
Přidáte se?
Ovocná a zeleninová fiesta
Jablka, hrušky nebo banány nakrájejte je na tenké plátky, sušte při 55–60 °C a sledujte, jak se promění v křupavé, sladké pochoutky. Trocha skořice na jablka a máte delikatesu, která vám udělá radost při každém zakousnutí.
Kdo by si pomyslel, že z obyčejných hroznů může vzniknout taková dobrota? Sušte kuličky vína při 50–55 °C a vlastnoruční hrozinky pak přidejte do müsli nebo je jen tak nasypte do misky na mlsání.
Rajčata, papriky, cukety a mrkve nakrájejte na tenké plátky nebo proužky, zlehka posolte, zastříkněte olivovým olejem a sušte při 50–55 °C. Sušená rajčata jsou skvělá na pizzu i do salátů, zatímco cuketa a mrkev dodají polévkám a omáčkám plnou, intenzivní chuť.
Bylinky a koření: vaše domácí magie
V létě je bylinek všude plno, ale co v zimě? Bazalku, tymián, oregano i mátu si můžete snadno usušit při 35–40 °C, abyste uchovali všechny ty úžasné vůně. Později si užijete radost z toho, že vaše kulinární kreace získají díky domácím bylinkám ten správný šmrnc.
Chilli papričky je nejlepší sušit při 50–55 °C. Pak je rozdrťte na prášek a přidejte do svých jídel pro ohnivou energii.
Masová mánie: domácí jerky
Připravíte je z kvalitního hovězího, kuřecího, krůtího a dokonce i rybího masa. Plátky očištěného masa bez šlach a tuku marinujte v oblíbené omáčce, sušte při 70 °C a těšte se na domácí jerky, které si můžete vzít na výlet nebo mlsat večer u televize. Vyzkoušejte různé marinády a objevte svůj oblíbený recept.
V dobré vícepatrové sušičce se usuší spousta dobrot, aniž byste museli jednotlivé kousky pracně několikrát otáčet. Ideální je, když má elektronické ovládání s regulací teploty, aby bylo sušení co nejšetrnější a v jídle zůstalo maximum prospěšných látek. Pokud bude mít nastavitelnou výšku plat, můžete klidně sušit i různě vysoké potraviny. A při rovnoměrném vertikálním proudění vzduchu se ani nesmíchají chutě a vůně, když budete najednou sušit třeba plátky ovoce, zeleniny a bylinky. Vlastně „SE TO“ udělá skoro samo.
Sušte tak dlouho, dokud nebudou plátky suché a křupavé, ale ještě zůstanou ohebné a nebudou se v prstech lámat. Nechte je vychladnout. Poté svoje vlastnoruční dobroty vložte do čisté, nejlépe vzduchotěsné dózy a skladujte je v suchu a temnu. Občas je zkontrolujte a rovnou odměňte své chuťové buňky.
Více informací: cz.gorenje.com
Zdroj foto: Gorenje