Jedním z klíčových vybavení restaurací jsou chladicí boxy, které zajistí správné uchování potravin. Zajistí správnou teplotu, vlhkost a díky tomu jsou uložené potraviny vždy čerstvé, zachovají si své vlastnosti a nedojde k jejich poškození nebo zkažení. Co byste o chladicích boxech měli vědět, se dočte v našem článku.
Chladící boxy pro restaurace i pivovary
Chladicí boxy jsou univerzální chladicím zařízením, které zajistí vždy optimální teploty pro uskladnění potravin. Ovšem díky možnosti individualizace je možné je využít nejen v obchodech nebo restauracích, ale také v pivovarech, květinářstvích nebo vinotékách. U potravin se pak používají konkrétně na chlazené potraviny, maso, ovoce a zeleninu.
Proč zvolit chladící box do restaurace?
udrží potraviny po dlouhou dobu čerstvé, zdravotně nezávadné
při nízkých teplotách udrží kvalitu produktů jako je chuť, aroma a nutriční hodnoty
možnost výroby v různých rozměrech nebo na míru do konkrétní místnosti
možnost výstavby s bezbariérovým přístupem pro průjezd vozíků nebo palet
Proč je nutné chlazení?
Chlazení a zmrazení patří k nejšetrnějším a nejúčinnějším způsobům pro skladování potravin. Díky správnému nastavení teplot a dalších kritérií jsou uložené potraviny ochráněné před bakteriemi, plísněmi a vlhkostí. Potraviny si tak udrží svou čerstvost, chuť, vůni, nutriční hodnoty a v neposlední řadě zdravotní nezávadnost.
Jako chladicí zařízení je do restaurace potřeba?
lednice a chladicí skříně
chladicí vitríny a pulty
chladící stoly
mrazící zařízení
salátové stoly apod.
Na co nejčastěji naráží hygiena při svých kontrolách? Častým problémem je nevhodná teplota, dlouhá doba skladování, také nedostatečná ventilace a nebo nevhodné či nedostačující zařízení.
Proto je vždy dobré při výběr chladicích boxů nebo realizací celé chladicí místnosti využít firmu, která má s vybavením restaurací potřebmé zkušenosti a ohlídá vše, co hygienické normy vyžadují
Co je nutné dodržovat přiskladování potravin?
vždy potraviny naskladnit co nejrychleji
otevírat chladící boxy co nejméně a po krátkou dobu
nepřetěžovat chladící a mrazící zařízení
pravidelně kontrolovat teplotu v zařízení
dodržovat stanovenou hygienu a pravidelnou sanaci
kontrolovat pravidelně minimální trvanlivost uskladněných potravin